10 roliga fakta om dans

10 roliga fakta om dans

Dans är en integrerad del av live- scenkonst och kulturindustrin. Det är ofta samarbete och ger kreativa och arbetsmöjligheter för konstnärer som arbetar inom en rad andra konstformer, inklusive musik, design, film, skulptur och teater. Dessutom bidrar dansare och koreografer ofta till andra konstformer.

Dansen har en riktigt lång historia, men jag vill inte tråka ut dig med den.

Låt oss ta reda på några intressanta fördelar istället:

 • Dansare är kända för att vara disciplinerade, fokuserade och högpresterande som tenderar att vara framgångsrika studenter och hårt arbetande.
 • Forskning visar också att dans också minskar stress och spänningar för sinnet och kroppen. Studier har visat att dans också förebygger hjärtsjukdomar i synnerhet.
 • Dansare har också ökad muskelstyrka, uthållighet och motorisk kondition. (Inte konstigt att professionella dansare idag betraktas som idrottare.)
 • På grund av hög fysisk förslitning på deras kroppar, drar sig de flesta professionella danser från dans i mitten av 30-årsåldern.
 • De har också bättre koordination, smidighet och flexibilitet.

Låter bra, eller hur?

Här är 10 roliga fakta om dans

Här är 10 roliga fakta om dans

 1. Den ”dansande pesten” 1518 var en mani som varade i en månad och dödade dussintals människor i Strasbourg, Frankrike genom utmattning eller hjärtinfarkt. Folk dansade bara okontrollerat tills de kollapsade! Ett annat känt fall gällde människor som dansade på en bro. Så småningom dansade så många människor att bron kollapsade och ramlade i floden.
 2. Ett världsrekord för den längsta conga-danslinjen sattes av 119 986 personer i Miami 1988.
 3. En engelsk man dog tragiskt under en julfest på kontoret. Dödsorsaken? Han överansträngde sig för att dansa till Psys megahit Gangnam Style. Lärdomen här är att om du har vissa hälsotillstånd bör du inte gå utanför din komfortzon.
 4. Du kanske känner till Tupac Shakur som den sena rapplegenden från slutet av 80-talet och början av 90-talet, men vad du kanske inte vet är att han brukade hålla på med balett! Han var medlem i 127th Street Ensemble, ett Harlembaserat teatersällskap.
 5. 2008 öppnade världens första ”hållbara” dansgolv på Club Watt i Rotterdam. Golvets plattor sitter på fjädrar som är anslutna till generatorer. Ju hårdare folk dansar desto mer trycks fjädrarna ihop och detta omvandlas till energi som driver LED-lamporna i golvet.
 6. Dansvärlden är full av vidskepelse. Genom att säga saker som att ”bryt ett ben” innan en show, säger folk raka motsatsen till vad de hoppas ska hända på scenen.
 7. Hinduisk religion har mycket nära relation till dans och musik. Detta samband kan ses i deras otaliga Bollywood-filmer som alla hyllar dans.
 8. Afrikanska slavar som fördes till Brasilien för 300-400 år sedan förbjöds att utöva kampsport. Därför utvecklade de den blandning av dans och kampsport som idag kallas capoeira.
 9. Breakdancing skapades först som en ”mindre dödlig” form av slagsmål mellan krigande afroamerikanska gatugäng i Bronx-området på 1970-talet i New York City. Denna form av dans återuppstod till världsomspännande popularitet under 1990-talet.
 10. Den mest sensuella dansen i modern tid är utan tvekan Tango. Den uppstod på 1890-talet i Argentina, men den blev snabbt mycket framgångsrik i Europa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.