Allt du behöver veta om bröllopets första dans

Din första dans: Allt du behöver veta

Låt dig inte skrämmas av din första dans – följ vår expertguide så vill du inte lämna dansgolvet!

Med alla ögon på dig när du bokstavligen tar rampljuset, kan det vara en skrämmande utsikt att utföra ditt bröllops första dans – men det behöver det inte vara.

Vi måste erkänna, tanken på att gå ut på golvet för att dansa inför alla våra nära och kära fick oss verkligen att känna scenskräcken. Men när vi grävde djupare i ämnet  – fick vi reda på att den första dansen inte behöver fruktas. I själva verket kan den avnjutas.

Tror du oss inte? Bläddra igenom vår guide nedan där två dansexperter svarar på alla dina första dansrelaterade frågor. Från vem som är inblandad till när det äger rum och hur man bannlyser nerverna före dansen, vi har den här romantiska bröllopstraditionen. Du kan också hitta några av de bästa första danshandledningarna på YouTube så att du kan börja ta tag i några grundläggande rörelser.

Allt du behöver göra härnäst är att välja din perfekta första danslåt.

Vad är den första dansen på ett bröllop

Allt du behöver veta om bröllopets första dans

Vi ställer dina brännande frågor till två dansbröllopskoreografer:

Vad är den första dansen på ett bröllop?

”Första gången ett nygift par dansar tillsammans på bröllopsmottagningen är känd som den första dansen”. ”Detta är en mycket efterlängtad händelse och en speciell förvald låt spelas vanligtvis medan bröllopsgäster tittar på. Dansgolvet är ”officiellt” öppet för gäster efter den första dansen.”

Vem har den första dansen på ett bröllop?

”Den första dansen brukar bara vara med bröllopsparet även om de kan bjuda in gäster och andra medlemmar av bröllopsfesten att gå med dem upp på golvet efter en lämplig tid”.

Om du inte är sugen på att vara i rampljuset för en hel låt, eller om du helt enkelt vill att dina närmaste ska följa med dig på dansgolvet så fort som möjligt, prata med din DJ, musiker eller vem som helst som ansvarar för musiken i förväg . Bestäm en punkt i låten där ett tillkännagivande kan göras och be dina gäster att gå med dig upp på golvet. Alternativa förstadanser är en framväxande bröllopstrend – du kan tänka utanför ramarna om du inte är sugen på idén att dansa inför alla.

När är den första dansen på ett bröllop?

Vanligtvis händer det i början av din kvällsmottagning, men som med allt annat om din dag rekommenderar vi att du följer mantrat ”din dag, på ditt sätt” och helt enkelt utför din första dans vid den tidpunkt som är bäst för dig.

”Vanligtvis drar den första dansen igång kvällsmottagningen, så att festen sätts igång när bandet eller DJ:n börjar. Men ibland föredrar folk att framföra dansen tidigare i receptionen, som före maten.”

Hur dansar jag långsamt på mitt bröllop?

”Det viktigaste är att känna sig bekväm. Ett traditionellt grepp i ”ballroom”-stil är en klassiker och låter dig lyfta armen lätt för att lägga till några virvlar. Att ta en danslektion för att lära dig grunderna i att hålla och leda /att följa några enkla drag kan ofta hjälpa till med saker som handplacering och att hitta takten i musiken, vilket kan hjälpa till att öka självförtroendet på dansgolvet.

Hur ska jag tillkännage den första dansen på mitt bröllop?

”Beroende på dina arrangemang kan detta meddelas av ceremonimästaren, din DJ eller bandet. Du kan diskutera med dem om du vill gå ut på golvet över musiken eller att de ska vänta tills du är på plats innan musiken börjar”.

Hur gör jag en första dans på ett bröllop

Hur gör jag en första dans på ett bröllop?

Det korta svaret? Hur du än vill! Medan långsamma danser en gång var den första dansen, fungerar allting i dessa dagar och par uppmuntras att röra sig på ett sätt som passar bäst med deras valda musik. Våra experter är överens: ”Nu för tiden kan en bröllopsdans vara allt du vill att den ska vara från en klassisk, romantisk långsam dans till något udda och optimistiskt”. ​​”Ofta vill par att deras låtval ska spegla dem och deras relation och, som bröllopskoreograf har jag blivit ombedd att sätta ihop rutiner till all sorts musik.

”Vissa människor vet direkt att de skulle vilja lära sig en rutin till sin valda låt och andra säger att de bara skulle vilja ha några drag för att undvika den ”fruktade shuffle” – det vill säga obekväma svängningar utan form eller stil. Det har det verkligen inte för att vara komplex behöver du bara se ut och känna dig bekväm.”

”Par kan välja att göra en improviserad tvåstegs eller vals.. ”Men de senaste åren har vi sett par som bestämt sig för att de skulle föredra att vara mer förberedda för sin första dans för sin speciella dag och kontakta oss för att koreografera deras rutin. Detta är oavsett om det blir en traditionell rutin eller en rolig överraskande dans .”

Ska jag träna på min första dans för bröllopet?

”Ja! Lär känna din musik så att du kan känna takten och hitta höjdpunkterna i texterna så att du kan lägga till några virvlar eller dippar vid viktiga ögonblick. Även om du har lektioner, repetera definitivt mellan sessionerna så att du kan få flytt i ditt muskelminne och dansa det intuitivt. Jag rekommenderar lite och ofta, även om du inte har så mycket plats hemma. Gör det regelbundet så kommer det att kännas mer naturligt”.

Vi tror att om du ska anstränga dig för att anställa en koreograf, är att öva mellan sessionerna det bästa sättet att få ut det mesta av din undervisning. Varför inte göra det till en vanlig dejtkväll med en takeaway efteråt som en belöning för allt ditt hårda arbete? Det kan vara ett bra sätt att tillbringa tid tillsammans inför den stora dagen.

Vad är den traditionella dansen för ett bröllops första dans?

De första danserna har traditionellt involverat långsamma stilar med rötter i balsal. Men allt fler par bryter sig från traditionen och väljer en stil som passar dem och deras låtval.

Det bästa är alltid låta rörelsestilen härröra från själva musiken: ”Om inte paret har bett om att få göra en viss dans (och deras sång fungerar för den rytmen) tenderar jag att låna rörelser från en rad olika dansstilar och blanda dem så att de passar musiken som de har bett om.”

Hur hanterar jag mina nerver?

Att träna mycket inför den stora dagen bör bidra till att lindra all scenskräck före dansen tillsammans med att välja en dans som känns naturlig för dig: ”Tänk i förväg på vad som får dig att känna dig nervös och ta lite tid att förbereda dig. Om du tänker att du kommer att känna dig mer säker med strukturen i en rutin och sedan arbeta med din lärare för att bygga något som passar dig och repetera det tills det känns naturligt kommer det att gå bra.

”Om du tror att att lära dig mycket koreografi bara kommer att lägga till stress, lär helt enkelt känna din musik och ha några rörelser som du är bekväm med för att ge din dans lite form. En lärare kan hjälpa dig med saker som hur man ska leda och följa med små knep som hur du placerar händerna för att göra svängarna mjukare och förbättra din balans och musikalitet – dessa små detaljer kan göra hela skillnaden.

”Det viktigaste är dock att le mot din partner, få ögonkontakt och ha kul, även om du gör ett misstag. Ingen annan kommer att veta om du gör fel om du inte visar det i ansiktet så det är bara att fortsätta le och slappna av, njut av dagen. Om du ser spänd ut kommer dina gäster att känna sig spända å dina vägnar, men om du har det bra så kommer de att göra det också.”

Öka ditt självförtroende och ge form åt din första dans genom att lära dig några grundläggande rörelser. Rensa vardagsrummet, sätt på din favoritmusik och rör på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.