5 tips för nybörjare i dans

5 tips för nybörjare i dans

Vill du komma igång med dans? Här är fem nybörjartips som hjälper dig komma igång.

Lär dig olika typer av dans

Det finns så många olika genrer av dans att du kanske är osäker på vilken du ska välja när du bestämmer dig för att lära dig dansa. Det enkla svaret är att prova många olika dansstilar. Det är sant att det kräver många års övning att utmärka sig i en stil, men att vara skicklig i flera typer av dans tar mindre tid och kan vara mer fördelaktigt.

Ta dig tid att lära dig lite om en mängd olika stilar, istället för att fokusera på en. Du kan hitta dig själv på en mängd olika evenemang när du kan dansa till allt från breakdance till balsal.

Lär dig olika typer av dans

Lyssna på musiken och hitta din rytm

Människor dansar för att de är inspirerade att dansa av ett slag eller en rytm. I sin mest grundläggande form kan en dans börja med att man stampar takten med foten, men tar man rörelsen längre, blir det en dans.

För att bli en bra dansare måste du kunna känna musiken och uttrycka den känslan med din kropp. För nybörjardansaren är det viktigt att bli bekant med rytmen, så lägg vantarna på lite musik relaterad till din valda dansstil och lyssna på den vid varje lämpligt tillfälle. Prova några grundläggande steg i komforten av ditt eget hem för att bygga upp ditt självförtroende.

Titta upp inte ner medan du dansar

Ett vanligt misstag som görs av nybörjardansare är att stirra på dina egna fötter när du lär dig en ny dans. Det är ganska naturligt att vilja göra detta, men bör undvikas. Dans handlar inte om att se utan om att känna.

Istället för att stirra på dina fötter, försök att komma ihåg hur stegen känns, med förskjutningen av din vikt och förändringar i riktningen registreras i ditt sinne så att du kommer ihåg mönstren som utgör en dans. Om du dansar med en partner, var uppmärksam på din partner i dansens grundläggande rörelser och försök känna rörelserna.

Dansa med olika partners

Dansa med olika partners

Det är ganska naturligt när man börjar dansa att vilja dansa med sin partner eller vän. Med detta kommer en viss grad av komfort men också en unkenhet. Prova att dansa med många olika människor, speciellt när du precis har börjat lära dig dansen, och deras olika tolkningar av musiken kommer att ge dig ett nytt sätt att närma dig den dansen.

Även om du kanske är orolig för att du kommer att hamna hos en dansare som är mycket mer avancerad än du är, eller att den andra personen har ”två vänsterfötter”, är dans med någon annan en möjlighet att träna antingen som en känslig ledare eller en samvetsgrann anhängare. Gör varje dans till en möjlighet att lära dig eller din partner.

Slappna av och ha kul av att dansa

Kom ihåg att dans är menat att vara roligt, inte en syssla eller något att bry sig om. Dans är tänkt att hjälpa till att sänka ditt blodtryck, inte höja det, så stressa inte.

Oavsett hur många (eller hur få) dansrörelser du har i din repertoar, kan du vanligtvis ha en trevlig dans med vem som helst, förutsatt att ni både är uppmärksamma på varandra och åtminstone ger intrycket av att ni trivs. Slappna av och ha kul med att dansa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.